Britse Veteraan Sir Tom Moore (100) overleden aan corona

Britse coronaheld Sir Tom Moore (100) overleden aan corona

Moore diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in India en de Birma-campagne. Zijn regiment was onder andere betrokken bij de Slag om Ramree Island in februari 1945. Na de Japanse capitulatie diende hij op Sumatra in toenmalig Nederlands-Indië. Hij verliet het leger met de rang van kapitein.[1]

Later werd hij instructeur in gemechaniseerde oorlogvoering. Na de oorlog werkte hij als directeur van een betonbedrijf en was hij een fervent motorcoureur.

De Britse veteraan Tom Moore, die onlangs wereldbekendheid kreeg door een wandeltocht in zijn tuin waarmee hij een groot bedrag voor coronaslachtoffers ophaalde, is overleden. Tom Moore is 100 jaar geworden. 

 
Tom Moore nadat hij de rondjes lopen in zijn tuin heeft volbracht.Beeld EPA

Hij liep, steunend op zijn rollator, bijna 40 miljoen pond bij elkaar voor de behandeling van corona-slachtoffers, maar uiteindelijk bezweek Sir Tom Moore zelf aan het virus. De 100-jarige Britse volksheld overleed dinsdag in het ziekenhuis, twee dagen nadat hij er was opgenomen met een longontsteking. Deze aandoening was verergerd door covid-19.

 

Zijn dochter Hannah en haar twee kinderen zaten aan het bed van hun vader tijdens diens laatste uren. ‘We hebben uren met hem kunnen kletsen, herinneringen opgehaald aan onze jeugd en onze geweldige moeder. We hebben samen gelachen en gehuild’, zei Hannah in een verklaring. Haar zus moest, op afstand, via Facetime afscheid nemen van haar vader.

Kort nadat zijn overlijden bekend was gemaakt, stroomden de reacties binnen, van premier Boris Johnson tot koningin Elizabeth, die hem in de zomer had geridderd. Johnson zei dat Moore niet alleen een bron van inspiratie was maar ook ‘een baken van hoop in de wereld’. Oud-premier David Cameron noemde hem ‘een grote Britse held’.

Koningin Elizabeth ridderde kapitein Tom Moore afgelopen zomer vanwege zijn inzamelingsactie.Beeld REUTERS

De oorlogsveteraan had afgelopen voorjaar landelijke en internationale bekendheid verworven door in de aanloop naar zijn 100ste verjaardag honderd rondjes te lopen in zijn tuin om geld in te zamelen. Dat stroomde binnen. Zijn actie gaf veel Britten een mentale opkikker tijdens de eerste lockdown en symboliseerde ’s lands onverzettelijkheid.

Never alone

Nooit eerder had zo’n oude man in zijn eentje zoveel geld bijeen gelopen, en dat terwijl duizend pond zijn aanvankelijke doel was. Dat was niet het einde van zijn triomftocht. Sir Tom bereikte de eerste plaats van de hitparade met de klassieker You’ll never walk alone die hij via een videolink met de zanger Michael Ball en leden van het koor van de National Health Service had opgenomen.

De oude baas zong vanuit zijn eigen woning in Bedfordshire, gezeten onder zijn oorlogsmedailles. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had hij gediend in India, Birma en op Sumatra. Hij bereikte de rang van kapitein. Na de oorlog bleef hij als rijinstructeur in het leger. Terug in de burgerij werd hij, net als zijn vader, aannemer. Er bestaan plannen om zijn leven te verfilmen, gebaseerd op de autobiografie die afgelopen najaar verscheen.

Dochter Hannah heeft haar vader omschreven als een ‘stoïcijnse Yorkshireman, een onverstoorbaar, rechtdoorzee soort mens.’ Eind vorig jaar kwam een lang gekoesterde wens in vervulling toen hij met zijn dochter naar Barbados ging, een droomreis die kritiek kreeg van Britten die via sociale media lieten weten dat vakantie tijdens een pandemie ongepast is.

Sir Tom was nog niet gevaccineerd, vanwege zijn longinfectie. Hij overleed aan corona.