Nederland koopt Leopard 1 tanks voor Oekraïne

20230207-foto-leopard-1-nieuw

Nederland koopt Leopard 1-tanks voor Oekraïne
Nederland levert samen met Denemarken en Duitsland ten minste 100 Leopard 1A5-gevechtstanks aan Oekraïne. Ook leveren de landen reserveonderdelen en munitie. Defensie wil ook met instructeurs een bijdrage leveren aan de opleiding en training.

Ons land schaft de Leopard-1A5’s samen met Duitsland en Denemarken direct aan bij de Duitse industrie. Het gaat dan om gereviseerde exemplaren die in opslag stonden. De Leopard 1A5 is een gemoderniseerde versie van de ‘Leo’ 1A1 en voorganger van de Leopard 2.

De Duitse en Nederlandse ministeries van Defensie werken sinds enige tijd aan een initiatief om met de Duitse industrie te bekijken wat de opties zijn om tanks aan Oekraïne te geven. Omdat ze van Duitse makelij zijn, moet dit land gebruikers toestemming geven als zij hun Leopards van dit type aan Oekraïne willen leveren. Dat laatste is onlangs gebeurd. Hoeveel tanks er naast de 100 geleverd gaan worden is nog afhankelijk van het revisieproces van de beschikbare tanks in voorraad bij de Duitse industrie.

De levering van de Leopard 1A5 staat los van het initiatief om Oekraïne ook de moderne Leopard 2A6-gevechtstanks te geven. De gesprekken hierover zijn nog gaande.