Koning Willem-Alexander opent Nationale Veteranen begraafplaats Loenen

Koning Willem-Alexander opent Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen

Zijne Majesteit de Koning opende donderdagochtend 26 november de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen. De Koning werd ontvangen door Seger van Voorst tot Voorst, voorzitter van de Veteranenbegraafplaats, en directeur van de Oorlogsgravenstichting Theo Vleugels.

 

De koning opende de begraafplaats door plaats te nemen voor een grote, door kunstenares Renee van Bavel ontworpen spiegel. Aan de bovenkant van de spiegel is de tekst ’Zo zien mensen eruit die in vrede leven’ aangebracht.

 

opening-veteranenbegraafplaats-loenen

 

De veteranenbegraafplaats Loenen is aangelegd naast Nationaal Ereveld Loenen. De begraafplaats is bedoeld voor veteranen die later in hun leven besluiten begraven te willen worden naast andere veteranen. Zoals Van Voorst tot Voorst het verwoordde: ‘Vrienden voor het leven, bijeen na het leven.’

Prijs van vrede
Precies tussen de beide erevelden staat het nieuwe herdenkings- en educatiecentrum. Hier spraken zowel Van Voorst tot Voorst als Vleugels de Koning toe. Vleugels zei in zijn toespraak dat dat er nu twee groepen Nederlanders bij elkaar komen die heel nadrukkelijk (de) oorlog hebben meegemaakt. Op het Ereveld Loenen liggen WO II-slachtoffers (burgers en militairen) en vanaf 1980 veteranen die zijn gesneuveld tijdens hun missie. De veteranenbegraafplaats is de laatste rustplaats van veteranen die hun missie hebben overleefd, maar die wel de prijs van vrede kennen. Vleugels: ‘Deze twee groepen zijn nu verbonden in Loenen, maar hun boodschap is dezelfde: vrede en vrijheid zijn niet vanzelfsprekend.’

Dat was ook de boodschap van Van Voorst tot Voorst in zijn toespraak. ‘Vrede kent een prijs, en veteranen weten als geen ander wat die prijs is.’ Hij dankte de koning dat hij de Nationale Veteranenbegraafplaats kwam openen en haalde in herinnering dat in 1949 Koningin Wilhelmina het Ereveld Loenen officieel opende.

 

veteranenbegraafplaats-loenen

 

Herdenken
Het herdenkings- en educatiecentrum multifunctionele gebouw moet dé plek worden voor herdenken, bezinning en uitleg over de inzet van Nederlandse militairen in het kader van vrede en veiligheid vanaf WO II tot en met actuele internationale vredesmissies. Ook fungeert het gebouw als aula voor zowel uitvaarten van veteranen als van geneuvelde militairen. Er zijn vaste en wisselende exposities te zien. In de vaste expositie worden de verhalen verteld van oorlogsslachtoffers en militairen die tijdens hun uitzending zijn gesneuveld, zoals het verhaal van Raviv van Renssen en Timo Smeehuijzen.

 

 

Een van de aanwezigen vanochtend was aoo bij de KMar Guus Hetharie. Guus ging vijf keer op missie en doet zijn verhaal in de film die in het herdenkings- en educatiecentrum wordt getoond. Hij vindt het een eer om hieraan te mogen meewerken en zijn verhaal te kunnen delen.

 

 

Op de Nationale Veteranenbegraafplaats is plaats voor 900 graven. De eerste officiële bijzetting vindt 1 december plaats. Dan wordt Ridder Militaire Willemsorde, luitenant-generaal Tivardar Spier met zijn vrouw, herbegraven op de veteranenbegraafplaats.

Het nieuwe herdenkings- en educatiecentrum is geopend van woensdag t/m zondag van 10.00 tot 16.00 uur. In verband met de geldende coronamaatregelen is er een ticketsysteem waarmee een kaartje kan worden gereserveerd. De toegang is kosteloos.