Warrior of the Year-award

 

Warrior of the Year-award 

De 3 Nederlandse landmacht militairen Femke, Maarten en Jeroen hebben de Litouwse ‘Warrior of the Year-award’ ontvangen. Ze krijgen de onderscheiding voor hun heldhaftige en levensreddende optreden na een zwaar verkeersongeluk. De uitreiking werd uitgezonden op de Litouwse nationale televisie.

“Toen ze het ongeluk zagen gebeuren, twijfelden ze niet. Ze verleenden direct eerste hulp aan de gewonde motorrijder en onderzochten de betrokken autobestuurder”, vertelt een trotse senior national representative luitenant-kolonel Rob Opmeer.

Hij zei dit toen hij de award namens de 3 in ontvangst nam. “Daarnaast schermden ze de plek van het ongeluk af, regelden het drukke (vracht)verkeer en vroegen omstanders de hulpdiensten te bellen. Ook toen die gearriveerd waren, bleven ze helpen. De hulp van de manschappen ging echt veel verder dan wat je van hen mag verwachten.”

Het dappere 3-tal maakte deel uit van het Nederlandse contigent van NAVO’s enhanced Forward Presence (eFP) in de Baltische staat. De multinationale battle group waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. De focus van de eFP-eenheden ligt op militaire oefeningen in een internationale context. Daarnaast leggen de Nederlandse militairen contact met de lokale bevolking.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding