Vliegbasis Leeuwarden neemt afscheid van de laatste F16’s

VLIEGBASIS LEEUWARDEN NEEMT AFSCHEID VAN LAATSTE F-16’S

 
 

LEEUWARDEN – Vliegbasis Leeuwarden heeft definitief afscheid genomen van de F-16. De Koninklijke Luchtmacht vloog maandag de laatste toestellen over naar Volkel, waardoor een einde komt aan een periode van 42 jaar waarin de F-16 Leeuwarden als thuisbasis had.

Oorspronkelijk zouden de laatste toestellen op 1 juli uitvliegen, maar een incident met een Belgisch toestel zorgde voor vertraging.

Leeuwarden was de eerste vliegbasis van de Koninklijke Luchtmacht die in 1979 de F-16 Fighting Falcon ontving. Het 322 Squadron was de eerste eenheid die het type gebruikte en is nu ook de eerste eenheid bij de luchtmacht die het type vervangt voor de F-35A Lightning II, ook bekend als de Joint Strike Fighter of JSF.

Een enorme mijlpaal voor de luchtmacht, want de F-16 was jarenlang de ruggengraat van de Koninklijke Luchtmacht. De F-16 nam deel aan veel conflicten in Nederlandse dienst als onderdeel van een internationale coalitie. Beroemde uitzendingen zijn die naar Kosovo, Irak, Afghanistan en Syrië.

Voor de “F-16 Fly-Out” of “Viper Varewell” schilderde de eenheid enkele vliegtuigen in de originele kleuren van de Friese vliegbasis uit de jaren 80. In totaal zijn er vier vliegtuigen geschilderd, waarvan drie met de originele Friese markeringen van de gebaseerde squadrons. De J-509 draagt de full colour badges van het 322 Squadron, bijgenaamd “Polly”, de J-144 draagt de full colour badge van het 323 Squadron bijgenaamd “Diana” en tenslotte draagt de J-201 de full colour badge van de Transitie en Conversie Afdeling (TCA). Het vierde toestel, de J-871, draagt de draak op de staart, die het symbool van Vliegbasis Leeuwarden is.

Na vertrek vanaf vliegbasis Leeuwarden maakten de vier F-16’s een rondje langs bijna alle militaire vliegvelden, op weg naar Volkel. Daar vliegt het type nog tot 2024 door.